Pierogi bakaliowe z suszoną śliwką
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki, Potrawy na Boże Narodzenie
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 5 łyżek wrzątku
- 1 łyżeczka suchego maku
- Farsz:
- 100 g wędzonych suszonych śliwek
- 100 g suszonych fig
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g suszonej żurawiny
- sok i starta skórka z połowy cytryny
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- 100 ml wina czerwonego wytrawnego
- cynamon
- kardamon
- Do polania:
- 50 g masła
- szczypta cynamonu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowywanie tych pierogów należy rozpocząć od farszu. Śliwki i figi drobno kroimy, orzechy tłuczemy w moździerzu, tak by pozostały w nich grubsze kawałki, wyczuwalne podczas jedzenia. Masło, miód, sok i skórkę z cytryny, wino oraz przyprawy podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe składniki farszu, podgrzewamy jeszcze przez minutę i odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.
Do mąki dodajemy oliwę z oliwek, mak oraz wrzątek i zarabiamy ciasto. Powinno mieć ono miękką konsystencję (w zależności od wilgotności posiadanej mąki, może zajść potrzeba dodania większej ilości wrzątku) by łatwo można było je formować. Po rozwałkowaniu na grubość około 3 milimetrów wycinamy krążki, szklanką lub specjalną maszynką. Na środek każdego z nich nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w dużej ilości wody, przez około 1 minutę od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Po wyjęciu polewamy je roztopionym masłem połączonym z cynamonem. Pierogi te znakomicie smakują na świeżo, można je także podawać na zimno, dobrze znoszą wszelakie formy odgrzewania.
Mak dodany do ciasta prezentuje się bardzo efektownie. Bakalie warto pokroić dość drobno, by farsz uzyskał w miarę jednolitą masę. Oczywiście można także dodać do niego inne ulubione bakalie – świetnie sprawdzą się tutaj suszone morele, figi, czy nawet rodzynki.
Przepis konkursowy Agaty Kańtoch-Kucab z Dąbrowy Górniczej, autorki bloga Kuchnia na luzie.
Do mąki dodajemy oliwę z oliwek, mak oraz wrzątek i zarabiamy ciasto. Powinno mieć ono miękką konsystencję (w zależności od wilgotności posiadanej mąki, może zajść potrzeba dodania większej ilości wrzątku) by łatwo można było je formować. Po rozwałkowaniu na grubość około 3 milimetrów wycinamy krążki, szklanką lub specjalną maszynką. Na środek każdego z nich nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w dużej ilości wody, przez około 1 minutę od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Po wyjęciu polewamy je roztopionym masłem połączonym z cynamonem. Pierogi te znakomicie smakują na świeżo, można je także podawać na zimno, dobrze znoszą wszelakie formy odgrzewania.
Mak dodany do ciasta prezentuje się bardzo efektownie. Bakalie warto pokroić dość drobno, by farsz uzyskał w miarę jednolitą masę. Oczywiście można także dodać do niego inne ulubione bakalie – świetnie sprawdzą się tutaj suszone morele, figi, czy nawet rodzynki.
Przepis konkursowy Agaty Kańtoch-Kucab z Dąbrowy Górniczej, autorki bloga Kuchnia na luzie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Pierogi i pierożki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W