Guo tie - pierożki z wieprzowiną i krewetkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.30)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
Składniki:
Ciasto
- 0,5 kg mąki
- 2 łyżki oleju
Nadzienie
- 250 g posiekanych surowych krewetek koktajlowych
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- po łyżce: sosu sojowego, oleju sezamowego, wina ryżowego
- po łyżeczce: tartego korzenia imbiru, posiekanego szczypioru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Składniki farszu wymieszać. Można stosować samą wieprzowinę lub same krewetki lub zastąpić wieprzowinę kurczakiem.
Zagnieść ciasto na pierogi
Usypać kopiec z mąki, zrobić wgłębienie, dodać sól, olej i 1 szklankę gorącej wody. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeżeli jest twarde dodać więcej wody. Zawinąć ciasto w folię i odstawić na pół godziny by dojrzało w temperaturze pokojowej. Odcinać ciasto po kawałku i rozwałkowywać cienki placek. Podsypywać mąką blat lub stolnicę, na której wałkujemy ciasto, by się nie lepiło. Wycinać krążki i lepić nieduże pierogi z mięsnym nadzieniem.
Na patelni rozgrzać olej, zrumienić surowe pierogi od spodu, zalać gorącą wodą lub rosołem i dusić pod przykryciem, aż będą gotowe. Podawać z sosem.
Zagnieść ciasto na pierogi
Usypać kopiec z mąki, zrobić wgłębienie, dodać sól, olej i 1 szklankę gorącej wody. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeżeli jest twarde dodać więcej wody. Zawinąć ciasto w folię i odstawić na pół godziny by dojrzało w temperaturze pokojowej. Odcinać ciasto po kawałku i rozwałkowywać cienki placek. Podsypywać mąką blat lub stolnicę, na której wałkujemy ciasto, by się nie lepiło. Wycinać krążki i lepić nieduże pierogi z mięsnym nadzieniem.
Na patelni rozgrzać olej, zrumienić surowe pierogi od spodu, zalać gorącą wodą lub rosołem i dusić pod przykryciem, aż będą gotowe. Podawać z sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia chińska
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W