Tarta tatin z gruszkami i ciastem francuskim
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.4)
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 1,5 kg twardych gruszek
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- sok z 1-2 cytryn
- 1 op. 500 g mrożonego ciasta francuskiego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Gruszki obrać, przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne (najłatwiej drążarką do melona). Mocno skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniały. Na patelni nadającej się do wstawienia do piekarnika rozpuścić masło, dodać cukier i smażyć powolutku, aż powstanie złoty karmel. Jeśli cukier zamiast się karmelizować zaczyna się krystalizować, dodaj do niego trochę soku z cytryny. Do karmelu dodać gruszki, ułożyć bokami do siebie, tak by przylegały jedna do drugiej i zakrywały całe dno. Smażyć ok. 10 minut na wolnym ogniu. Ostudzić. Rozmrożone ciasto rozwinąć i wyciąć krążek trochę większy niż średnica patelni z gruszkami. Przykryć dokładnie patelnię krążkiem ciasta, brzegi wsuwając do wewnątrz lub układając zgrubione ciasto na brzegu patelni. Nakłuć ciasto w kilku miejscach. Piec w piekarniku rozgrzanym do 210-220 stopni, ok. 20 minut, aż ciasto będzie rumiane. Wyjąć i odstawić na 10 minut. Przykryć większą paterą i obrócić do góry dnem, zdjąć z wierzchu formę w której się piekło. Podawać na ciepło. Resztę ciasta wykorzystać do przygotowania małych tartaletek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W