Tarta jabłeczna

Tarta jabłeczna
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Ciasto:

  • 110 g masła
  • 70 g cukru
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 125 g mąki

Krem:

  • jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 225 g miękkiego sera koziego
  • 55 g cukru

Przybranie:

  • 3 obrane jabłka pokrojone na cienkie plasterki
  • 55 g cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 30 g migdałów w plasterkach lub pokrojonych orzechów włoskich

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
Ciasto: utrzeć masło z cukrem. Wmieszać ekstrakt waniliowy. Na koniec wmieszać mąkę, żeby uzyskać miękkie ciasto. Wyłożyć nim dno rozpinanej formy średnicy 20 cm i zrobić brzeg wysokości 2,5 cm. Piec przez kwadrans – ciasto ma być złociste. Wyjąć z piekarnika.
W trakcie pieczenia ciasta zmieszać wszystkie składniki kremu na gładką masę. Przygotować przybranie, obtaczając plasterki jabłka w cynamonie, cukrze i orzechach. Wyjąć ciasto z piekarnika. Nałożyć krem. Ułożyć na nim plasterki jabłka i posypać orzechami. Piec, aż jabłka staną się miękkie i złociste, ok. 40 minut.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA