Rillettes z łososia
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 300 g surowego łososia
- 50-60 g wędzonego łososia
- sól
- pieprz
- skórka i sok ½ limonki
- 1 szalotka
- 70 g masła
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Surowego łososia osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z limonki i obsypujemy skórką startą z limonki. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni, łososia owijamy papierem do pieczenia tworząc zamkniętą kopertkę. Układamy na formie do pieczenia i wstawiamy do pieca na 20 minut. Nie dłużej!
Za pomocą widelca dzielimy łososia na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Poszatkowaną drobno szalotkę oraz marynowany pieprz wrzucamy na rozgrzane masło, podduszamy, aż cebulka zmięknie.
Masło z szalotką przelewamy do łososia i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dodajemy drobno pokrojonego łososia wędzonego. W razie potrzeby doprawiamy całość wedle uznania. Przekładamy łososia do słoiczka i pozostawiamy do wystudzenia. W lodówce można przechowywać ok. 7 dni.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź