Chlebki gakko z wędzonym mięsem renifera i borówką

Chlebki gakko z wędzonym mięsem renifera i borówką
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię (odc. 7)
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 chlebki gakko
  • 100 g solonego wędzonego mięsa renifera (souvas) w cienkich plasterkach
  • 1 duża cebula, pokrojona w półplasterki
  • 10 jagód jałowca – zmiażdżyć w moździerzu
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki messmör
  • 1 łyżka świeżego posiekanego tymianku
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w półplasterki
  • 100 ml borówek brusznic, zasypanych cukrem
  • sól, do smaku
Chlebki gakko:
  • 500 ml mleka lub wody
  • 100 ml stopionego masła lub oleju
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 ml syropu cukrowego
  • 100 ml mąki żytniej
  • ok. 1 kg mąki pszennej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mleko i stopione masło podgrzać do temperatury 37 stopni Celsjusza. Wlać do miski, wymieszać z syropem, solą i mąką żytnią. Wsypując mąkę pszenną zagniatać ciasto przez 5-10 minut. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut, do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i podzielić na 10 placków. Nakłuć widelcem, by nie urosły zbyt mocno, piec na suchej rozgrzanej patelni na średnim ogniu.

Mięso renifera podsmażyć na maśle wraz z cebulą na rozgrzanej patelni z grubym dnem. Dodać jałowiec, tymianek i messmör, posolić do smaku.

Nałożyć mięso z cebulą na placki, przybrać czerwoną cebulą i brusznicami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA