Chlebki gakko z wędzonym mięsem renifera i borówką
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię (odc. 7)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 4 chlebki gakko
- 100 g solonego wędzonego mięsa renifera (souvas) w cienkich plasterkach
- 1 duża cebula, pokrojona w półplasterki
- 10 jagód jałowca – zmiażdżyć w moździerzu
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki messmör
- 1 łyżka świeżego posiekanego tymianku
- 1 czerwona cebula, pokrojona w półplasterki
- 100 ml borówek brusznic, zasypanych cukrem
- sól, do smaku
Chlebki gakko:
- 500 ml mleka lub wody
- 100 ml stopionego masła lub oleju
- 25 g świeżych drożdży
- 50 ml syropu cukrowego
- 100 ml mąki żytniej
- ok. 1 kg mąki pszennej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mleko i stopione masło podgrzać do temperatury 37 stopni Celsjusza. Wlać do miski, wymieszać z syropem, solą i mąką żytnią. Wsypując mąkę pszenną zagniatać ciasto przez 5-10 minut. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut, do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i podzielić na 10 placków. Nakłuć widelcem, by nie urosły zbyt mocno, piec na suchej rozgrzanej patelni na średnim ogniu.
Mięso renifera podsmażyć na maśle wraz z cebulą na rozgrzanej patelni z grubym dnem. Dodać jałowiec, tymianek i messmör, posolić do smaku.
Nałożyć mięso z cebulą na placki, przybrać czerwoną cebulą i brusznicami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W