Indyk pieczony z brzoskwiniami i imbirem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z indyka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- pierś z indyka
- brzoskwinie z puszki
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego
- 1 łyżeczka anyżu
- skórka z cytryny
- 1 chili
- sól
- olej
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kolendrę i anyż podgrzewamy na suchej patelni, jak zacznie pachnieć ściągamy z ognia i wrzucamy do moździerza. Dodajemy pieprz i ucieramy. Dodajemy skórkę z cytryny, drobno pokrojoną chili, imbir i sól. Ucieramy dodając po trochu 1-2 łyżki oleju. Powstałą pastą nacieramy indyka. Odstawiamy do zmacerowania najlepiej na całą noc do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Do rękawa do pieczenia wkładamy indyka wraz z zalewą, jaka powstała, dokładamy kawałki brzoskwiń, zawijamy i pieczemy. Jeśli chcemy uzyskać nadziewaną pierś, nacinamy jak przy schabie, wkładamy suszone brzoskwinie do środka i pieczemy jak wyżej. Po upieczeniu, odlewamy sok i wrzucamy brzoskwinie do malaksera, indyka zostawiamy w ciepłym miejscu. Miksujemy składniki sosu, przelewamy do rondelka i podgrzewamy do odparowania części płynu, dodajemy śmietanę (wcześniej odlewamy część sosu do kubeczka i delikatnie łączymy ze śmietaną, całość przelewamy do sosu ciągle mieszając). Na koniec w razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki masła. Indyka kroimy w plastry i podajemy z gorącym sosem brzoskwiniowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z indyka
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W