Pierś indyka pieczona w jeżynach i estragonie podana z zielonym sosem i ziemniakami
Oceń przepis:
Przygotował:
Andrzej Polan
- Seria kulinarna:
- Czy na pewno umiesz gotować? 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z indyka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- pierś indyka
- 6 marchewek
- 4 cebule
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki ostrej musztardy
- olej rzepakowy
- 300 g jeżyn
- estragon świeży lub suszony
- sok pomarańczowy świeżo wyciskany
- garść orzechów laskowych
Zielony sos:
- 2 papryki zielone
- zielona papryczka chili
- pęczek natki pietruszki
- pęczek kolendry
- sól
- pieprz
- cukier
- 2 limonki
- olej
Do podania:
- ser kozi (rolada)
- kilka ziemniaków
- garść liści jarmużu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pierś z indyka na noc wstawiamy do solanki, następnie nabijamy pod kątem marchewką pokrojoną w słupki. Smarujemy musztardą, wykładamy do naczynia żaroodpornego - na grubych plastrach cebuli. Pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni około 40 minut.
Odwracamy na drugą stronę, zasypujemy jeżynami, estragonem i orzechami laskowymi. Całość polewamy sokiem z pomarańczy. Wstawiamy ponownie do pieczenia.
Ziemniaki kroimy w łódki i podgotowujemy w wodzie z solą i cukrem. Podgotowane smażymy na gorącym oleju, aż się zezłocą. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone świeże liście jarmużu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy sos. Paprykę zieloną, natkę pietruszki, kolendrę, niedużą ilość oleju miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Indyka kroimy w cienkie plastry, podajemy z pieczonymi ziemniakami, plastrami sera koziego oraz sosem z papryki.
Odwracamy na drugą stronę, zasypujemy jeżynami, estragonem i orzechami laskowymi. Całość polewamy sokiem z pomarańczy. Wstawiamy ponownie do pieczenia.
Ziemniaki kroimy w łódki i podgotowujemy w wodzie z solą i cukrem. Podgotowane smażymy na gorącym oleju, aż się zezłocą. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone świeże liście jarmużu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy sos. Paprykę zieloną, natkę pietruszki, kolendrę, niedużą ilość oleju miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Indyka kroimy w cienkie plastry, podajemy z pieczonymi ziemniakami, plastrami sera koziego oraz sosem z papryki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z indyka
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W