Pierś indyka pieczona w jeżynach i estragonie podana z zielonym sosem i ziemniakami

Pierś indyka pieczona w jeżynach i estragonie
Oceń przepis:
54 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 3 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z indyka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • pierś indyka
  • 6 marchewek
  • 4 cebule
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • olej rzepakowy
  • 300 g jeżyn
  • estragon świeży lub suszony
  • sok pomarańczowy świeżo wyciskany
  • garść orzechów laskowych
Zielony sos:
Do podania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pierś z indyka na noc wstawiamy do solanki, następnie nabijamy pod kątem marchewką pokrojoną w słupki. Smarujemy musztardą, wykładamy do naczynia żaroodpornego - na grubych plastrach cebuli. Pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni około 40 minut.

Odwracamy na drugą stronę, zasypujemy jeżynami, estragonem i orzechami laskowymi. Całość polewamy sokiem z pomarańczy. Wstawiamy ponownie do pieczenia.

Ziemniaki kroimy w łódki i podgotowujemy w wodzie z solą i cukrem. Podgotowane smażymy na gorącym oleju, aż się zezłocą. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone świeże liście jarmużu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy sos. Paprykę zieloną, natkę pietruszki, kolendrę, niedużą ilość oleju miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Indyka kroimy w cienkie plastry, podajemy z pieczonymi ziemniakami, plastrami sera koziego oraz sosem z papryki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA