Mleczko makowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań Odcinek świąteczny (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Napoje
Składniki:
- 1 szklanki maku
- 3 szklanki wody
- 3 szklanki mleka
- 6 łyżek miodu
- 2-3 krople esencji migdałowej
- 1 garść migdałów w płatkach
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zmielony trzykrotnie mak zalej gorącą wodą z mlekiem i miodem. Dodaj kilka kropel esencji migdałowej. Zamieszaj. Wystudzone mleczko wstaw na kilka godzin do lodówki. Zlej ostrożnie płyn do kieliszków tak, aby nie poruszyć makowego osadu. Upraż płatki migdałów na teflonowej patelni na złoty kolor. Każdy z kieliszków posyp płatkami.
© Jacek Sikora
© Jacek Sikora
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W