Jagnięcina Marco Polo - Dominik Stachowiak
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 2 kg żeberek jagnięcych (w całości)
- oliwa z oliwek
- sól morska
- pieprz
- 2 kg małych ziemniaków
- grillowanie warzywa (marchew, bakłażan, papryka, brokuł, brukselka)
- zioła prowansalskie
- tymianek
- Składniki na sos prowansalski:
- 1 łyżka posiekanego czosnku i drobno pokrojonej cebuli
- 1 szklanka czyli około 150 g bułki tartej
- posiekana natka pietruszki
- zioła prowansalskie
Składniki na sos romański:
- 4 czerwone papryki
- płatki migdałów
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Sposób przygotowania jagnięciny:
Żeberka jagnięce przypraw solą i pieprzem i usmaż z obu stron na oliwie z oliwek. Następnie dodaj oba sosy (przygotowanie poniżej) i umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni na około 15/20 minut. Ziemniaki przekroić na dwie równe części, przyprawić, polać oliwą i wyłożyć na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 20 min lub obłożyć nimi mięso i zapiekać razem z nim w piekarniku.
Sos prowansalski:
Cebulę i czosnek podsmaż na dużej ilości oliwy, a następnie dodaj bułkę tartą i wymieszaj całość z pozostałymi składnikami sosu.
Sos romański:
Paprykę upiec/zgrillować przez 30 minut, aż skóra będzie całkowicie spalona. Gorące papryki wrzucić do worka i szczelnie zamknąć. Obrane papryki wraz z innymi składnikami wrzucić do blendera i utrzeć na jednolitą gładką masę.
Żeberka jagnięce przypraw solą i pieprzem i usmaż z obu stron na oliwie z oliwek. Następnie dodaj oba sosy (przygotowanie poniżej) i umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni na około 15/20 minut. Ziemniaki przekroić na dwie równe części, przyprawić, polać oliwą i wyłożyć na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 20 min lub obłożyć nimi mięso i zapiekać razem z nim w piekarniku.
Sos prowansalski:
Cebulę i czosnek podsmaż na dużej ilości oliwy, a następnie dodaj bułkę tartą i wymieszaj całość z pozostałymi składnikami sosu.
Sos romański:
Paprykę upiec/zgrillować przez 30 minut, aż skóra będzie całkowicie spalona. Gorące papryki wrzucić do worka i szczelnie zamknąć. Obrane papryki wraz z innymi składnikami wrzucić do blendera i utrzeć na jednolitą gładką masę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W