Jagnięcina z tapenadą i pieczonymi bakłażanami

Jagnięcina z tapenadą i pieczonymi bakłażanami
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni Święta (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 20 kotlecików jagnięcych z kostką
  • 20 plastrów bakłażana grubości 1,5 cm
  • 20 cienkich plastrów koziego sera z rolady pleśniowej
Tapenada
  • 3 garście czarnych oliwek bez pestek
  • 4 ząbki czosnku
  • 50g migdałów bez skórki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • szklanka oliwy extra vergine
  • sól, pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kotleciki jagnięce lekko posolić, oprószyć pieprzem i zwilżyć oliwą. W malakserze pokruszyć migdały na grubość drobnej kaszy, odłożyć. Do malaksera wrzucić oliwki, czosnek, oregano i wlać pół szklanki oliwy. Zmiksować na krem. Dolać oliwy jeśli krem jest suchy. Dodać pokruszone migdały, wymieszać. Na każdym kotleciku ułożonym na blasze do pieczenia rozsmarować grubą warstwę tapenady. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, około 15 -20 minut, aż mięso będzie gotowe.
Plastry bakłażana posolić, by puściły sok. Natrzeć rozciętym ząbkiem czosnku i oliwą. Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Wyjąć z piekarnika, przykryć plastrami sera koziego i ponownie wstawić do piekarnika zwiększając temperaturę do 200 stopni C. Piec aż ser się zrumieni. Podawać do mięsa.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA