Kotewka i zupa z dna plecaka

Kotewka i zupa z dna plecaka
Oceń przepis:
44 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Łukasz Łuczaj

Seria kulinarna:
Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zupy

Składniki:

  • kawałek kiełbasy 10 cm
  • 4 małe ziemniaki lub 2 duże
  • 50 wierzchołków lub liści roślin (pokrzywa, szczaw, ostrożeń polny)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przyrządzenie kotewki:
Orzechy przepłukać, wrzucić do garnka, zalać wodą, osolić, gotować 15-30 minut. Odlać wodę. Jeść wnętrze przecinając i wydłubując ostrym kozikiem. Uwaga! Roślina jest w stanie dzikim pod ochroną, ale można ją uprawiać w oczku wodnym. Orzechy można przechowywać w wodzie od września do maja.

Przygotowanie zupy:
Liście umyć i posiekać. Podobnie uczynić z ziemniakami (krojąc w kostkę). Kiełbasę posiekać na plasterki. Zagrzać wodę w kociołku (ok. 1-2 l), wrzucić kiełbasę, ziemniaki i zielsko. Gotować pół godziny. Solić nie trzeba, bo kiełbasa ma już dużo soli!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA