Chłodnik z awokado i ogórka z grzanką z mozzarellą i łososiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 2 awokado
- 1 ogórek
- sok z limonki
- 1,5 szklanki kefiru, maślanki lub gęsty jogurt
- oliwa
- ½ czerwonej cebuli
- świeża mięta
- świeża kolendra
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 zielona papryczka peperoni
- 1 łyżeczka miodu
- prażone pestki dyni do podania
- sól, pieprz
- kilka kromek pieczywa
- plastry łososia
- mozzarella
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ogórek obieramy, wycinamy nasionka i kroimy drobniej, awokado kroimy w kostkę, papryczkę i cebulę szatkujemy wszystko razem z kefirem, miętą, kolendrą sokiem z limonki, miodem i łyżką oliwy miksujemy na bardzo gładką, kremową masę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i schładzamy.
Kromki pieczywa lekko skrapiamy oliwą, układamy na nich plastry wędzonego łososia i przykrywamy je plastrami mozzarelli. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut, aż ser się roztopi.
Podajemy gorące i chrupiące do schłodzonej zupy posypanej prażonymi ziarnami dyni.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i schładzamy.
Kromki pieczywa lekko skrapiamy oliwą, układamy na nich plastry wędzonego łososia i przykrywamy je plastrami mozzarelli. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut, aż ser się roztopi.
Podajemy gorące i chrupiące do schłodzonej zupy posypanej prażonymi ziarnami dyni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W