Aksamitna zupa pomidorowa z przecierem szpinakowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Zupa pomidorowa
1,5 kg dojrzałych pomidorów
1 łagodna cebula (około 120 g) pokrojona na 2 cm kawałki
2 duże ząbki czosnku
¼ papryki jalapeno (lub mniej w zależności od upodobań), pokrojonych bez gniazd nasienny na 1 cm kawałki
¾ łyżeczki soli
2 łyżki oliwy dobrej jakości
¼ łyżeczki (lub mniej) sosu tabasco
Przecier ze szpinaku
około 3 szklanek liści szpinaku
¼ szklanki oliwy (lub mieszaniny oleju rzepakowego i oliwy)
¼ łyżeczki soli
¼ szklanki wody
Przygotowanie zupy pomidorowej
Pomidory pokroić na nieduże kawałki. Zmiksować na puree: pomidory, cebulę, czosnek, jalapeño, sól, pieprz i oliwę. Przetrzeć je przez młynek do warzyw. Dodać do zupy sos tabasco. (Powinno się uzyskać około 6 szklanek.) Schłodzić w lodówce.
Przecier szpinakowy
Usunąć uszkodzone liście. Resztę wrzucić do plastikowej torebki. Włożyć do kuchenki mikrofalowej nastawionej na mocne grzanie na około 1 ½ minuty.
Szpinak przełożyć do blendera. Dodać oliwę, sól i wodę. Miksować przez 1 minutę. Kiedy przecier będzie gładki, przelać go do butelki lub słoika. Przykryć i wstawić do lodówki.
© Jacques Pepin
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W