Curry z czarnej soczewicy z tofu i ryżem
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 300 g pełnoziarnistego ryżu
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 0,5 łyżeczki kminu
- 3 cebule, pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku
- kawałek imbiru, wielkości orzecha włoskiego
- 1 zielone chili
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 200 g ugotowanej czarnej soczewicy
- 1 kostka tofu
- 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
- 400 ml pokrojonych pomidorów (1 puszka)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać nasiona gorczycy i kminu, podgrzewać, aż zaczną „strzelać”, dodać cebulę, drobno pokrojony czosnek, imbir i chili. Smażyć całość na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodać resztę przypraw i odrobinę wody, wymieszać i smażyć przez minutę.
W tym czasie pokroić tofu w kostkę (1 cm) i podsmażyć na osobnej patelni na rozgrzanym oleju. Dodać do garnka razem z mlekiem kokosowym i pomidorami, lekko wymieszać. Dusić na wolnym ogniu około 20 min. Pod koniec dodać soczewicę, wymieszać. Podawać z ugotowanym ryżem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W