Curry z czarnej soczewicy z tofu i ryżem

Curry z czarnej soczewicy
Oceń przepis:
173 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 300 g pełnoziarnistego ryżu
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 0,5 łyżeczki kminu
  • 3 cebule, pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru, wielkości orzecha włoskiego
  • 1 zielone chili
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 200 g ugotowanej czarnej soczewicy
  • 1 kostka tofu
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 400 ml pokrojonych pomidorów (1 puszka)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać nasiona gorczycy i kminu, podgrzewać, aż zaczną „strzelać”, dodać cebulę, drobno pokrojony czosnek, imbir i chili. Smażyć całość na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodać resztę przypraw i odrobinę wody, wymieszać i smażyć przez minutę.

W tym czasie pokroić tofu w kostkę (1 cm) i podsmażyć na osobnej patelni na rozgrzanym oleju. Dodać do garnka razem z mlekiem kokosowym i pomidorami, lekko wymieszać. Dusić na wolnym ogniu około 20 min. Pod koniec dodać soczewicę, wymieszać. Podawać z ugotowanym ryżem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA