Pieczona pietruszka z piklowaną morelą i smażonym serem z patelni

Pieczona pietruszka z piklowaną morelą i smażonym serem z patelni
Oceń przepis:
69 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Dania z resztek
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 6 świeżych moreli
  • 6 korzeni pietruszki
  • ok. 250 g sera halloumi
  • 50 ml octu (winnego białego lub jabłkowego)
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g prażonych orzechów laskowych
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ pęczka bazylii
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pietruszkę wysmaruj oliwą, oprósz solą, następnie upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do momentu, aż będzie al dente, przez ok. 20-25 min.

Ser halloumi pokrój na 2 porcje i usmaż z dwóch stron na zwykłej patelni lub grillowanej, bez użycia tłuszczu.

Świeże morele wydryluj z pestek. Do moreli dodaj 50 ml octu, zmniejsz ogień i smaż jeszcze przez kilka minut. Na koniec dodaj 50 ml oliwy, miód, musztardę, starty na tarce czosnek, posiekane orzechy, posiekaną natkę oraz bazylię, sól oraz pieprz.

Jeszcze ciepły ser serwuj z pietruszką i morelami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA