Pieczona pietruszka z piklowaną morelą i smażonym serem z patelni
Oceń przepis:
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Dania z resztek
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 6 świeżych moreli
- 6 korzeni pietruszki
- ok. 250 g sera halloumi
- 50 ml octu (winnego białego lub jabłkowego)
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 ząbek czosnku
- 50 g prażonych orzechów laskowych
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ pęczka bazylii
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- sól
- czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pietruszkę wysmaruj oliwą, oprósz solą, następnie upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do momentu, aż będzie al dente, przez ok. 20-25 min.
Ser halloumi pokrój na 2 porcje i usmaż z dwóch stron na zwykłej patelni lub grillowanej, bez użycia tłuszczu.
Świeże morele wydryluj z pestek. Do moreli dodaj 50 ml octu, zmniejsz ogień i smaż jeszcze przez kilka minut. Na koniec dodaj 50 ml oliwy, miód, musztardę, starty na tarce czosnek, posiekane orzechy, posiekaną natkę oraz bazylię, sól oraz pieprz.
Jeszcze ciepły ser serwuj z pietruszką i morelami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z resztek
Kuchnia międzynarodowa
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W