Pieczone warzywa z kaszą jaglaną i dipem z awokado
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- 300 g pomidorków koktajlowych, najlepiej na gałązce
- 1 główka czosnku
- 1 czerwona cebula
- 0,5 cytryny
- 4 dymki
- szałwia
- garść orzechów włoskich
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Dip:
- 2 dojrzale awokado
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 1 papryczka chili
- sok z połówki cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek szczypiorku - można wykorzystać z dymki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kaszę wsypać do garnka o grubym dnie i prażyć na małym ogniu, aż zacznie lekko się złocić i pachnieć orzechami. Następnie ostrożnie zalać wodą. Dodać masło i oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, gdy wchłonie wodę, dolewać.
Rozgrzać piekarnik do 200º C.
Na blaszkę wyłożyć pomidorki, główkę czosnku podzielić na ząbki i razem z dymką dodać do pomidorków. Dodać szałwię, orzechy włoskie i połówkę cytryny pokrojoną w plasterki. Wszystko dokładnie przyprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika na około 20 minut.
Awokado obrać, rozgnieść widelcem, dodać śmietaną, posiekaną papryczkę, szczypiorek, oliwę i sok z cytryny. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
Kaszę podawać z warzywami i dipem z awokado.
Pozostały dip z awokado przełożyć do słoiczka i zalać warstwą oliwy z oliwek, aby nie stracił koloru.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź