Pisto
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 500 g pomidorów
- 200 g cukinii
- 200 g bakłażana
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki zielonej
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej, wędzonej papryki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Cukinię, bakłażan i papryki kroimy w średniej wielkości kostkę. Do cebuli dorzucamy papryki, krótko podsmażamy, następnie dodajemy bakłażan i smażymy dalej.
Gdy bakłażan zacznie robić się szklisty, dodajemy cukinię i obrane ze skórki i pokrojone drobniej pomidory (mogą być też pomidory z puszki, ale należy je pokroić). Całość doprawiamy solą, pieprzem i paprykami. Przykrywamy garnek, zmniejszamy gaz i gotujemy do miękkości. Następnie odkrywamy naczynie, zwiększamy gaz i odparowujemy nadmiar płynu. Serwujemy na ciepło lub na zimno, jako dodatek do dań lub osobne danie wegetariańskie.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź