Tortilla de patatas
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 3 bardzo duże ziemniaki
- 1 średnia cebula
- oliwa
- 6-8 jaj
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki wzdłuż i tniemy na mandolinie lub nożem na ok. 3 mm grubości plastry. Cebulę kroimy na półplasterki. Rozgrzewamy oliwę na dużej, szerokiej patelni z wysokim rantem i na gorącu tłuszcz wrzucamy cebulę, dopiero po chwili jak lekko nabierze koloru dorzucamy ziemniaki. Całość powinna dość swobodnie pływać w tłuszczu. Smażymy ok. 10-15 minut, aż ziemniaki się dogotują i będą miękkie.
Do dużej miski wbijamy jaja (w zależności od ich wielkości 6 lub 8), do drugiej miski odcedzamy usmażone ziemniaki i cebulę. Jeszcze ciepłe przerzucamy do jaj. Za pomocą dużej łyżki mieszamy całość ze sobą i doprawiamy porządną porcją soli i ewentualnie pieprzu. Całość można przykryć folia aluminiową i odstawić na 15 minut.
Rozgrzewamy patelnię średniej wielkości z wysokim rantem, na dno lejemy odrobinę oliwy i na gorący tłuszcz wlewamy zawartość miski z jajami i ziemniakami. Przez około minutę smażymy całość na dość dużym ogniu, następnie zmniejszamy go i smażymy tortillę ok. 3-4 minut. Przykrywamy patelnię talerzem o średnicy większej niż patelnia, jedną ręką podtrzymujemy talerz na patelni a drugą trzymamy za rączkę patelni, szybkim ruchem odwracamy patelnie do góry nogami, tak by placek znalazł się na talerzu. Następnie delikatnie zsuwamy go z powrotem na patelnię, nieusmażoną warstwą do dołu. Ponownie smażmy na dużym ogniu i zmniejszamy go po około minucie. Dosmażamy omlet przez kilka minut. Serwujemy na ciepło lub zimno pokrojone w trójkąty.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź