Zapiekane warzywa z fetą i ziołami podane z proziakami

Zapiekane warzywa
Oceń przepis:
228 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

  • 1 cukinia zielona
  • 1 cukinia żółta
  • 1 czerwona papryka
  • ½ puszki fasoli czerwonej
  • 1 czerwona cebula
  • kilka różyczek mrożonego brokułu
  • 1 koper włoski
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 główki kapusty pak choi
  • oliwa
  • 200 g sera feta
  • 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 czubata łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 czubate łyżki sosu sambal oelek
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Cukinię, pak choi i paprykę kroimy w mniejsze kawałki, cebulę w piórka, fenkuł w cienkie plastry, a czosnek w plasterki.

Dno naczynia do zapiekania skrapiamy oliwą i wrzucamy warzywa, doprawiamy je solą, pieprzem, papryką i ziołami. Dodajemy sos sambal, delikatnie całość mieszamy i ew. skrapiamy dodatkową porcją oliwy. Rozkruszamy na wierzch ser feta, kładziemy gałązki rozmarynu i pod przykryciem pieczemy ok. 15 minut.

Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej podrośnięte krążki ciasta na proziaki. Zmniejszamy gaz i „pieczemy” bułeczki pok. 4-5 minut z każdej strony. Po 15 minutach odkrywamy warzywa w piecu i dopiekamy kolejne 10-15 minut. Warzywa powinny być al dente! Serwujemy je z upieczonymi na patelni proziakami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA