Zapiekane warzywa z fetą i ziołami podane z proziakami
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Składniki:
- 1 cukinia zielona
- 1 cukinia żółta
- 1 czerwona papryka
- ½ puszki fasoli czerwonej
- 1 czerwona cebula
- kilka różyczek mrożonego brokułu
- 1 koper włoski
- 2 ząbki czosnku
- 2 główki kapusty pak choi
- oliwa
- 200 g sera feta
- 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku
- 1 czubata łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 3 gałązki rozmarynu
- 2 czubate łyżki sosu sambal oelek
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Cukinię, pak choi i paprykę kroimy w mniejsze kawałki, cebulę w piórka, fenkuł w cienkie plastry, a czosnek w plasterki.
Dno naczynia do zapiekania skrapiamy oliwą i wrzucamy warzywa, doprawiamy je solą, pieprzem, papryką i ziołami. Dodajemy sos sambal, delikatnie całość mieszamy i ew. skrapiamy dodatkową porcją oliwy. Rozkruszamy na wierzch ser feta, kładziemy gałązki rozmarynu i pod przykryciem pieczemy ok. 15 minut.
Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej podrośnięte krążki ciasta na proziaki. Zmniejszamy gaz i „pieczemy” bułeczki pok. 4-5 minut z każdej strony. Po 15 minutach odkrywamy warzywa w piecu i dopiekamy kolejne 10-15 minut. Warzywa powinny być al dente! Serwujemy je z upieczonymi na patelni proziakami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź