Pasta z bakłażana
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 3 średniej wielkości bakłażany
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
- sok z cytryny lub ocet jabłkowy
- ½ świeżej chili lub ½ łyżeczki płatków chili
- szczypiorek
- ½ szklanki posiekanej naci pietruszki
- 1 łyżka pasty tahini
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bakłażany nakłuwamy widelcem i układamy przy rozpalonych palnikach gazowych, kilka razy obracamy w trakcie przypiekania tak, by skórka z każdej strony się zwęgliła. Następnie przekładamy je na blaszkę do pieczenia, układamy obok paprykę z wyciętym gniazdem nasiennym i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 -220 stopni. Pieczemy, aż skórka na papryce zrobi się czarna, a bakłażan będzie mięciutki w środku.
Następnie obieramy bakłażany ze skórki, podobnie paprykę. Bakłażany odciskamy z nadmiaru soku, np. przez ściereczkę kuchenną i z grubsza szatkujemy. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną drobniej papryczkę. Dodajemy do całości chili, poszatkowany szczypiorek i natkę pietruszki. W malakserze miksujemy ½ szklanki oliwy, sok z cytryny, z pokrojonym czosnkiem i tahini. Przelewamy całość do warzyw, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Podajemy po schłodzeniu skropione dodatkową porcją oliwy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź