Ratatouille
Oceń przepis:
Przygotował:
Jan i Jakub Kuroniowie
- Seria kulinarna:
- Kuroniowie rozgryzają (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 500 g dojrzałych pomidorów (lub pomidorów z puszki)
- 2 różnokolorowe papryki
- po 1 kabaczku
- cukinii
- bakłażanie
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny lub łyżka octu winnego
- 100 ml czerwonego
- wytrawnego wina
- 100 ml oliwy
- świeży lub suszony tymianek
- świeża bazylia
- szałwia
- estragon
- natka pietruszki
- ew. kilka igieł rozmarynu
- sól
- pieprz
- ew. 10 oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Poszatkowaną cebulę i posiekany czosnek przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Kiedy cebula się zeszkli, wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: bakłażana, paprykę, potem cukinię i kabaczka. Pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Kiedy składniki są już podsmażone, wsypujemy suszone lub świeże zioła, dorzucamy oliwki oraz sól i pieprz do smaku. Doprawiamy sokiem z cytryny. Przed podaniem mieszamy i dekorujemy natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W