Gruszki w winie

Gruszki w winie
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 bardzo duże gruszki(około 600 g)
  • 1 szklanka mocnego
  • owocowego czerwonego wina (dobrym wyborem jest wino z doliny Rodanu)
  • ¼ szklanki grenadiny
  • ⅓ szklanki miodu
  • półlitrowe opakowanie lodów waniliowych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Przełożyć do rondla, wlać wino, grenadinę i miód. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć płomień na mały i gotować powoli około 15-u minut, aż gruszki będę miękkie (można to sprawdzić, wbijając czubek noża). Dojrzalsze gruszki ugotują się szybciej, twardsze trzeba gotować około 30 minut. Łyżką cedzakową wyjąć gruszki z wywaru i odłożyć do miski. Wywar gotować na ostrym ogniu, aż odparuje do objętości około trzech czwartych szklanki. (powinno to potrwać około 10 minut.) Polać gruszki syropem i odstawić do ostygnięcia. Podawać po 2 cząstki gruszki na osobę z syropem i łyżką lodów waniliowych.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA