Wołowina w marynacie bazyliowej z ziemniaczkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- Wołowina:
- kilogram polędwicy wołowej w temp. pokojowej
- 250 ml oliwy
- starta skórka z 1 cytryny
- sok z 2 cytryn
- kilka garści posiekanych listków bazylii
- sól morska i pieprz
Ziemniaki:
- 1 kg oczyszczonych ziemniaczków
- gruba sól (do wody)
- oliwa do obfitego skropienia
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Obsmażyć mięso przez kwadrans. Wyjąć i ostudzić. Pokroić ostrym nożem na cienkie plastry. Zmieszać oliwę, skórkę i sok z cytryny oraz bazylię. Wymieszać z mięsem w szklanym naczyniu. Przyprawić, rozsmarować masę i wstawić na co najmniej kilka godzin do lodówki (przemieszać 1 – 2 razy). Podawać w temp. pokojowej. Zagotować wodę w dużym garnku. Posolić jak do makaronu. Wrzucić ziemniaki i gotować do miękkości. Odlać. Skropić oliwą. Posolić i popieprzyć.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W