Tort ziemniaczany
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 750 ml crème fraîche
- 1 bulwa czosnku
- podzielona na ząbki
- obrane
- rozgniecione
- 1 pęczek posiekanej pietruszki
- sól i pieprz
- 500 g ciasta francuskiego (2 porcje)
- 1 jajko
- lekko roztrzepane
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dzień przed przygotowaniem dania ugotuj ziemniaki ze skórką. Powinny być miękkie. Opłucz je pod zimną wodą i ostudź. Potem przykryj i wstaw do lodówki. Wymieszaj crème fraîche, czosnek i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj i wstaw na noc do lodówki. Godzinę przed podaniem dania podgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Pokrój ziemniaki w ładne plastry o grubości 5 mm. Rozwałkuj jedną porcję ciasta. Uformuj koło o średnicy 28 cm i ułóż je na blasze. Ułóż ziemniaki, zostawiając 2,5 cm od każdego brzegu. Dopraw solą i pieprzem. Rozprowadź kremową mieszankę. Nałóż kolejną warstwę ziemniaków, a potem ponownie rozsmaruj sos. (I tak dalej, aż skończą ci się ziemniaki i sos). Tort powinien mieć przynajmniej 3 warstwy ziemniaków i sosu. Rozwałkuj drugą porcję ciasta. Uformuj koło o średnicy 30 cm. Ułóż koło na torcie i sklej brzegi. Posmaruj wierzch ciasta jajkiem i ponakłuwaj go widelcem dla dekoracji. Wytnij też otwór, którym będzie wydobywać się para. Piecz 10 min. Zmień temperaturę piekarnika na 190°C i piecz dalej, aż ciasto zbrązowieje, czyli około 25 min. Jeśli tort zrobi się zbyt brązowy, przykryj go folią aluminiową. Wyjmij tort z piekarnika i przełóż na półmisek. Pokrój i podawaj z sałatką jako danie główne.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W