Omlet z pomidorkami koktajlowymi, szparagami i polskim kozim serem podany z Ajranem

Omlet z pomidorkami koktajlowymi
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 4 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 150 ml woda gazowana
  • sól/pieprz
  • zielone szparagi
  • kilka listków szpinaku
  • 10 dag pomidorków
  • 10 dag średnio twardego sera koziego

Ajran:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jajka wbij do miski, dodaj śmietanę, wodę gazowaną, sól i wymieszaj za pomocą trzepaczki wbijając jak najwięcej powietrza. Na w miarę płytkiej patelni rozpuść masło i przesmaż posiekane szparagi, szpinak oraz pomidorki. Wlej na to jajka i cały czas ruszaj patelnią (ruchem okrężnym) ściągając z boków już ścięte jajka do środka. Powinna powstać na omlecie lekka fala. Połóż teraz plasterki sera i zapiecz w piecu lub pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Jajka muszą być ścięte. Omleta zdejmuj z patelni łamiąc go w pół. Jogurt przelej do dzbanka, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Ajran podawaj schłodzony.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA