Omlet z pomidorkami koktajlowymi, szparagami i polskim kozim serem podany z Ajranem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 4 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki śmietany 12%
- 150 ml woda gazowana
- sól/pieprz
- zielone szparagi
- kilka listków szpinaku
- 10 dag pomidorków
- 10 dag średnio twardego sera koziego
Ajran:
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 150 ml woda niegazowanej
- sól
- sok z połowy cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jajka wbij do miski, dodaj śmietanę, wodę gazowaną, sól i wymieszaj za pomocą trzepaczki wbijając jak najwięcej powietrza. Na w miarę płytkiej patelni rozpuść masło i przesmaż posiekane szparagi, szpinak oraz pomidorki. Wlej na to jajka i cały czas ruszaj patelnią (ruchem okrężnym) ściągając z boków już ścięte jajka do środka. Powinna powstać na omlecie lekka fala. Połóż teraz plasterki sera i zapiecz w piecu lub pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Jajka muszą być ścięte. Omleta zdejmuj z patelni łamiąc go w pół. Jogurt przelej do dzbanka, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Ajran podawaj schłodzony.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W