Młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapusta z koperkiem
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska
Ilość porcji:
5

Składniki:

  • 1 mała młoda kapusta
  • ½ pęczka koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą do połowy wysokości kapusty. Na wierzch kładziemy gałązki koperku, przykrywamy i gotujemy, aż kapusta zmięknie.

Wyciągamy gałązki koperku z ugotowanej kapusty. Doprawiamy całość solą, pieprzem i cukrem oraz sokiem z cytryny. Koperek drobno szatkujemy i dodajemy do kapusty.

Rozgrzewamy masło na patelni, dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Podlewamy ją płynem spod kapusty i wlewamy całość do garnka z kapustą, mieszamy, gotujemy razem 3-4 minuty i wyłączamy gaz.

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA