Słodki bigos z dziczyzny z moskolami
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Polskę (odc. 3)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dziczyzna
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Bigos:
- jedna nieduża kapusta
- 500 g kiszonej kapusty w całości
- 300 g karkówki z jelenia
- 1 kiełbasa z dziczyzny
- 200 g boczku z dzika
- 300 g tłustego kawałka mięsa (może być dziczyzna lub ew. wieprzowina)
- 3 kwaśne jabłka
- 10 liści laurowych
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 kulek jałowca
- butelka wytrawnego czerwonego wina
- smalec do smażenia
- 2 łyżki majeranku suszonego
- 2 litry wody
- 2 pory
- 4 czubate łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki miodu
Moskole:
- 1 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
- 2,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 szklanki kwaśnego mleka
- 2 łyżki posiekanego majeranku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso pokrój w grubą kostkę i przesmaż na smalcu, aż się przyrumieni. Dodaj pokrojone jabłka (bez gniazd nasiennych). Posól i popieprz. Dodaj przyprawy i wlej wino. Duś, aż wino odparuje w 70%.
Kapustę pokrój w rąby, zarówno słodką, jak i kiszoną. Dorzuć kapustę do mięsa i dolej wody. Gotuj kilka godzin na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a całość gęsta. W razie potrzeby dolej wody.
W rondelku rozgrzej olej i przesmaż posiekane pory. Gdy będą miękkie, dodaj koncentrat. Smaż chwilę i wymieszaj całość z kapustą i mięsem. Na końcu dodaj majeranek i miód.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj pozostałe składniki. Gotowe ciasto zroluj w rulon i pokrój na 2 cm kawałki. Każdy kawałek zmiażdż na kotleta i smaż na oleju, aż będzie rumiany.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź