Burger po zagrzebsku z sałatą i salsą

Burger po zagrzebsku z sałatą i salsą
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 4 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia bałkańska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na początek przygotuj sałatę. Pokrój cebulę w piórka. Posiekaj koperek i pokrój dymkę na ukos w cienkie plasterki. Wymieszaj te składniki z liśćmi salat. Odstaw. Do słoika wlej 2 łyżki oliwy z oliwek, jedną łyżkę soku z cytryny i szczyptę soli. Zamknij słoik szczelnie i wstrząśnij energicznie kilkanaście sekund. Otwórz słoik i wlej winegret do miski z sałatą. Całość wymieszaj.
Przygotuj salsę. Pomidory, paprykę i truskawki pokrój w brunoise (drobna kosteczka). Wymieszaj całość delikatnie wraz z oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem.
Wymieszaj cielęcinę z wieprzowiną, dodaj posiekane cebule i łodygę dymki.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Uformuj okrągłe kotlety o grubości 1 cm. Podsmaż na patelni 2-3 min w obu stron.
Równolegle podsmaż kilka plastrów prosciutto na tej samej patelni, aż się zarumienią.
Pokrój focaccie lub bułkę na dwie części. Polej trochę oliwy na połówki i zgrilluj je.
Na jedną połówkę dodaj ser w plastrach lub pokruszony, na wierzch dodaj trochę salsy, następnie ułóż kotlet, prosciutto i przykryj drugą połówką bułki.
Całość podawaj z resztą sałaty i salsy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA