Burger po zagrzebsku z sałatą i salsą
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 4 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia bałkańska
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- 250 g mięsa mielonego cielęcego
- 50 g sera szopskiego lub innego, podobnego
- 5 plasterków szynki długo dojrzewającej (np. prosciutto)
- 2 pomidory
- 8 truskawek
- 1 papryka czerwona
- 2 bułki typu focaccia
- 100 g młodych liści sałat
- 3 cebule
- oliwa z oliwek
- 1 pęczek koperku
- 1 dymka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na początek przygotuj sałatę. Pokrój cebulę w piórka. Posiekaj koperek i pokrój dymkę na ukos w cienkie plasterki. Wymieszaj te składniki z liśćmi salat. Odstaw. Do słoika wlej 2 łyżki oliwy z oliwek, jedną łyżkę soku z cytryny i szczyptę soli. Zamknij słoik szczelnie i wstrząśnij energicznie kilkanaście sekund. Otwórz słoik i wlej winegret do miski z sałatą. Całość wymieszaj.
Przygotuj salsę. Pomidory, paprykę i truskawki pokrój w brunoise (drobna kosteczka). Wymieszaj całość delikatnie wraz z oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem.
Wymieszaj cielęcinę z wieprzowiną, dodaj posiekane cebule i łodygę dymki.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Uformuj okrągłe kotlety o grubości 1 cm. Podsmaż na patelni 2-3 min w obu stron.
Równolegle podsmaż kilka plastrów prosciutto na tej samej patelni, aż się zarumienią.
Pokrój focaccie lub bułkę na dwie części. Polej trochę oliwy na połówki i zgrilluj je.
Na jedną połówkę dodaj ser w plastrach lub pokruszony, na wierzch dodaj trochę salsy, następnie ułóż kotlet, prosciutto i przykryj drugą połówką bułki.
Całość podawaj z resztą sałaty i salsy.
Przygotuj salsę. Pomidory, paprykę i truskawki pokrój w brunoise (drobna kosteczka). Wymieszaj całość delikatnie wraz z oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem.
Wymieszaj cielęcinę z wieprzowiną, dodaj posiekane cebule i łodygę dymki.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Uformuj okrągłe kotlety o grubości 1 cm. Podsmaż na patelni 2-3 min w obu stron.
Równolegle podsmaż kilka plastrów prosciutto na tej samej patelni, aż się zarumienią.
Pokrój focaccie lub bułkę na dwie części. Polej trochę oliwy na połówki i zgrilluj je.
Na jedną połówkę dodaj ser w plastrach lub pokruszony, na wierzch dodaj trochę salsy, następnie ułóż kotlet, prosciutto i przykryj drugą połówką bułki.
Całość podawaj z resztą sałaty i salsy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia bałkańska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W