Poulet au paprika
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 19)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 4 kurze udka przecięte w stawie
- sól i pieprz
- łyżka smalcu lub oleju
- czerwona papryka pokrojona w grube paski
- cebula pokrojona w plasterki
- pół drobno pokrojonego małego fenkułu (ew.)
- łyżka ostrej lub słodkiej węgierskiej papryki wysokiej jakości
- posiekany ząbek czosnku
- pół miarki białego wina
- 2 grubo pokrojone pomidory
- listek laurowy
- 2 łyżki kwaśnej śmietany lub cr?me fraîche
- sok z cytryny, do smaku (ew.)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Posolić i popieprzyć mięso. Rozgrzać tłuszcz na patelni i partiami obsmażyć udka ze wszystkich stron. Zdjąć. Odlać niemal cały tłuszcz z patelni, zostawiając tylko łyżkę. Zmniejszyć gaz. Wrzucić na patelnię pokrojoną paprykę, fenkuł i paprykę w proszku. Przesmażyć do miękkości, ale żeby nie straciły koloru, ok. 12 minut, dodając na ostatnią minutę czosnek. Zdeglasować patelnię winem. Dodać pomidory i listek laurowy. Posolić i popieprzyć. Znów włożyć mięso. Zakryć patelnię i smażyć, od czasu do czasu przewracając udka, ok. 30 minut. Przełożyć kurczaka na półmisek i nakryć folią, żeby nie wystygł. Zwiększyć gaz pod patelnią, żeby zredukować sos. Wyłączyć gaz, wmieszać śmietanę, sprawdzić smak, zalać sosem udka i podawać.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W