Pierś z kaczki z rumianą skórką w sosie z czerwonego wina, balsamico i daktyli z glazurowanymi warzywami i ziemniaczanym pure
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Dietosfera (odc.1)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania dietetyczne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
- Ilość osób:
- 2
- Kaloryczność:
- 1915 kcal.
Składniki:
- 2 piersi kaczki ze skórą
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- otarta skórka z ½ cytryny
- kilka gałązek świeżego tymianku
Sos daktylowy
- 2 łyżki cukru
- 1 kieliszek półsłodkiego wina
- 60 ml octu balsamico
- 200 g suszonych daktyli
Puree z ziemniaków
- 200 g ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 100 ml tłustego mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soku z cytryny
- sol, pieprz
- Glazurowane młode warzywa
- 6 młodych marchewek (mogą być mrożone)
- 6 młodych szparagów
- 100 g masła
- 100 ml płynnego miodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piersi oczyszczamy i lekko nacinamy skórę. Skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą, pieprzem, otartą skórką z cytryny oraz gałązkami tymianku. Odstawiamy na noc do marynowania. Zamarynowane piersi smażymy ok. 15 min na patelni bez tłuszczu do zrumienienia, zaczynając od strony ze skórą. Pilnujemy, by mięso pozostało soczyste. Przed podaniem kroimy pierś w plastry.
Przygotowanie sosu
Na patelni karmelizujemy cukier, zalewamy winem i dodajemy daktyle. Gotujemy ok. 3-4 minut. Na końcu doprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem. Gotujemy aż sos zgęstnieje.
Przygotowanie puree
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu ubijamy dodając masło, mleko, sok z cytryny i oliwę z oliwek, aż powstanie kremowe, gładkie puree. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie warzyw
Warzywa oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 2-3 minut. W garnuszku rozpuszczamy masło następnie dodajemy miód i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy odcedzone warzywa i podgrzewamy razem ok. 2 minut.
Przygotowanie sosu
Na patelni karmelizujemy cukier, zalewamy winem i dodajemy daktyle. Gotujemy ok. 3-4 minut. Na końcu doprawiamy octem balsamicznym, solą i pieprzem. Gotujemy aż sos zgęstnieje.
Przygotowanie puree
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po odcedzeniu ubijamy dodając masło, mleko, sok z cytryny i oliwę z oliwek, aż powstanie kremowe, gładkie puree. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie warzyw
Warzywa oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 2-3 minut. W garnuszku rozpuszczamy masło następnie dodajemy miód i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy odcedzone warzywa i podgrzewamy razem ok. 2 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W