Meat Pie z fasolką
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 600 g łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 1 łodyga selera naciowego
- ½ opakowania fasolki szparagowej Hortex
- 1 ostra papryczka suszona np. peperoncini
- ½ szklanki śmietanki 36%
- ½ papryki żółtej
- skórka z połowy cytryny
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 duża szczypta mielonego kardamonu
- 1 szklanka startego sera żółtego
- sól
- pieprz
- olej
- mąka
Ciasto:
- 160 g smalcu
- 150 ml wody
- 350 g mąki
- płaska łyżeczka soli
- 1 jajo
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy smalec. Jak się zagotuje i rozpuści ściągamy z gazu i studzimy. Do mąki z dodatkiem soli wlewamy jajko. Wyrabiamy ciasto, najlepiej w malakserze, miksując i stopniowo dolewając płyn.
Jak zacznie tworzyć się kruszonka, wyciągamy z malakserza i krótko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Obtaczamy w mące i obsmażamy partiami na dość mocno rozgrzanym oleju.
Ściągamy z patelni i wrzucamy na nią pokrojony w plasterki seler naciowy, paprykę pokrojone w paski, mrożoną fasolkę i cebule w piórka. Przesmażamy i doprawiamy skórką z cytryny, kardamonem, ostrą papryczką solą i pieprzem. Przekładamy do mięsa, podlewamy śmietanką (tylko trochę, gulasz nie może pływać w sosie) mieszamy razem.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 7 mm, wycinamy pasek szerokości ok 2cm.
Do formy ceramicznej wlewamy gulasz, nakładamy na boki naczynia kołnierzyk wycięty z ciasta wyściełamy nim formę do zapiekania, zostawiając trochę ponad krawędzie naczynia, ścinamy nadmiar i rozwałkowujemy ponownie, przyda nam się do przykrycia zapiekanki.
Na środek ciasta wylewamy gulasz, posypujemy go obficie serem i przykrywamy ciastem. Brzegi dokładnie zlepiamy, możemy z pozostałego ciasta wykonać dekoracje, całość nakłuwamy, na środku wycinamy otwór, żeby para miała ujście. Smarujemy jajem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni przez ok. 1 -1,5 h. Podajemy gorące!
Jak zacznie tworzyć się kruszonka, wyciągamy z malakserza i krótko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Obtaczamy w mące i obsmażamy partiami na dość mocno rozgrzanym oleju.
Ściągamy z patelni i wrzucamy na nią pokrojony w plasterki seler naciowy, paprykę pokrojone w paski, mrożoną fasolkę i cebule w piórka. Przesmażamy i doprawiamy skórką z cytryny, kardamonem, ostrą papryczką solą i pieprzem. Przekładamy do mięsa, podlewamy śmietanką (tylko trochę, gulasz nie może pływać w sosie) mieszamy razem.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 7 mm, wycinamy pasek szerokości ok 2cm.
Do formy ceramicznej wlewamy gulasz, nakładamy na boki naczynia kołnierzyk wycięty z ciasta wyściełamy nim formę do zapiekania, zostawiając trochę ponad krawędzie naczynia, ścinamy nadmiar i rozwałkowujemy ponownie, przyda nam się do przykrycia zapiekanki.
Na środek ciasta wylewamy gulasz, posypujemy go obficie serem i przykrywamy ciastem. Brzegi dokładnie zlepiamy, możemy z pozostałego ciasta wykonać dekoracje, całość nakłuwamy, na środku wycinamy otwór, żeby para miała ujście. Smarujemy jajem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni przez ok. 1 -1,5 h. Podajemy gorące!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W