Czarne kluski z sosem mięsnym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
Czarne kluski:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 500 g surowych ziemniaków
- pieprz, sól
Gulasz wołowy:
- 1,5 kg wołowiny z udźca lub górnej zrazowej
- 4 kiszone ogórki
- biała cebula
- marchewka
- 4 plastry długodojrzewającego boczku lub długodojrzewającej słoniny
- olej do smażenia
- mąką do oprószenia mięsa
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- bulion wołowy z dodatkiem suszonych grzybów
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Starte ziemniaki odciśnij. Płyn z odciskania ziemniaków zostaw. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ugotowanych ziemniaków dodaj surowe. Dopraw masę solą i pieprzem. Na koniec dodaj skrobię z odciskanych ziemniaków. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Z ciasta uformuj kulki. Spłaszcz je a na środku rób dziurki. Kluski gotuj w wrzącej osolonej wodzie przez 4 minuty od momentu wypłynięcia. Wołowinę, boczek i warzywa pokrój w dużą kostkę. Mięso oprósz mąką. W garnku na rozgrzanym oleju przesmaż wołowinę i wyciągnij. Dodaj cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Następnie dodaj boczek, marchewkę i ponownie wołowinę. Dopraw musztardą i koncentratem pomidorowym. Całość zalej bulionem. Dorzuć listki laurowe i ogórki kiszone.
Duś przez godzinę. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Duś przez godzinę. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W