Kurczak pieczony w domowym maśle orzechowym z sałatką z groszku i kaszy jęczmiennej
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 4 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- kurczak zagrodowy
- 2 gruszki
- 2 łyżeczki soli
- 2 garści niesolonych orzeszków ziemnych
- garść orzechów laskowych
- limonka
- Sałatka z zieloneg groszku i kaszy:
- 3 garści groszku cukrowego
- garść rukwi wodnej
- łyżeczka czosnku liofilizowanego
- garść kiełków groszku
- pół szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
- łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki sambalu
- limonka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Orzechy laskowe upraż, zdejmij z nich skórkę i zmiksuj w blenderze razem z orzechami ziemnymi. Miksuj do momentu, aż uzyskasz orzechowe masło. Przygotuj farsz. Gruszki pokrój i skrop sokiem z limonki. Kurczaka nafaszeruj kawałkami owoców. Następnie posól go i natrzyj masłem orzechowym. Mięso piecz w 180 stopniach przez 30, maksymalnie 40 minut. Świetnym dodatkiem do kurczaka będzie zielona sałatka. Do miski wsyp sparzony groszek cukrowy, rukiew wodną, czosnek liofilizowany i ugotowaną jęczmienną kaszę perłową. Całość posyp kiełkami groszku. Sałatkę skrop sokiem z limonki, polej sambalem i sosem sojowym. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W