Kugiel z wędzonym kurczakiem i sałatką z pikli
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam po pracy 3 (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1,2 kilograma ziemniaków
- 4 jajka
- 3 wędzone udka kurczaka
- 1 cebula
- 2 ogórki konserwowe
- 6 podgrzybków marynowanych
- ½ szklanki marynowanej cebulki
- 4 płaty marynowanej papryki
- ½ pęczka szczypiorku
- 1 łyżka musztardy
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło
- bułka tarta
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę zmiksuj w melakserze i przełóż do sita wyłożonego gazą, aby odcedzić nadmiar wody. Do odsączonej masy dodaj jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zlej wodę, która obciekła z ziemniaków, a krochmal, który osiadł na dnie, dodaj do masy ziemniaczanej. Wymieszaj. Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Nałóż warstwę masy ziemniaczanej, a na to porwane na kawałki mięso wędzonego kurczaka. Przykryj resztą masy ziemniaczanej i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st.C. Piecz przez ok. 45 minut, aż na wierzchu kugla powstanie chrupka skórka. Wyjmij kugiel z pieca i odstaw na chwilę, aby odpoczął. Marynowane warzywa pokrój, dodaj posiekany szczypiorek i musztardę, wymieszaj. Kugiel krój w cząstki jak tort i podaj z sałatką oraz łyżką ubitej kwaśnej śmietany.
Sprzęt: Malakser kitchen aid, sito, gaza, miska 1l 2 szt., tortownica, deska, nóż 21 cm, miska ½ l 2 szt., mikser ręczny, łyżki stołowe, talerz duży.
Sprzęt: Malakser kitchen aid, sito, gaza, miska 1l 2 szt., tortownica, deska, nóż 21 cm, miska ½ l 2 szt., mikser ręczny, łyżki stołowe, talerz duży.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W