Paella valenciana
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia hiszpańska (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- 2 kawałki królika
- 2 uda z kurczaka
- 200 g zielonej fasolki (może być mrożona)
- 200 g groszku cukrowego
- 1 szklanka ugotowanej fasoli Jaś
- 400 g ryżu do paelli (odmiana o krótkim ziarnie)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów zmiksowanych
- ok. 1,5 l bulionu drobiowego
- szafran
- 1 czubata łyżeczka mielonej, wędzonej papryki
- oliwa
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W szerokim rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, na gorącym tłuszczu układamy kawałki kurczaka i królika. Smażmy przez chwilę po czym solimy. Co jakiś czas mieszamy mięso, tak by z każdej strony ładnie się przyrumieniło. Potrwa to ok. 15-20 minut.
Dodajemy fasolę Jaś i zieloną fasolkę. Przesmażamy często mieszając, po ok. 5 minutach dorzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek oraz mieloną paprykę. Mieszamy i po chwili wlewamy pomidory, znów mieszamy, zalewamy bulionem i dodajemy kilka nitek szafranu. Krótko razem gotujemy co jakiś czas mieszając.
Wsypujemy ryż i gotujemy całość ok. 20 minut, przez pierwsze 10 minut gaz powinien być większy, a na ostatnie 10 minut możemy go zmniejszyć. Pod koniec ponownie zwiększamy gaz, jeśli zależy nam, by paella się przypiekła i była bardziej chrupiąca. Przed podaniem odstawiamy ją na ok. 5 minut i serwujemy, najlepiej w naczyniu, w którym została przygotowana.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź