Indyk obgotowany i pieczony według przepisu Suzanne
Oceń przepis:
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania z indyka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
-
1 indyk o wadze 5 kg
- 2 rzepy
- 2 pory
- 4 marchwie
- 1 cebula nakłuta 6 goździkami
- 1 cytryna
- 1-2 lejkowce dęte
- sól gruboziarnista
- Pieprz ziarnisty
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Przygotować samowar i wypełnić go wodą do połowy. Zanurzyć indyka w zimnej wodzie.
2. Dodać warzywa i gotować przez 10 minut na małym ogniu.
3. Wyjąć i odsączyć indyka, dobrze go wysuszyć i natrzeć cytryną.
4. Dodać sól i pieprz do środka indyka, dodać kilka lejkowców dętych.
5. Wstawić do gorącego piekarnika nagrzanego do 160 °C i piec przez 3 godz..
6. Podlewać sosem z pieczenia.
7. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka chwil przed pocięciem, potem przykryć, by uniknąć wystygnięcia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z indyka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W