Ratatouille
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1-2 cukinie (w zależności od wielkości)
- 2 zielone papryki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów w całości, bez soku
- natka pietruszki
- 2 cebule
- oliwa
- sól
- pieprz
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bakłażan i cukinię kroimy albo w plastry wzdłuż albo na plasterki w poprzek. Wszystko zależy od tego, w jakiej formie chcemy podać ratatouille. Ja kroję w plasterki o grubości 8-9 mm. Na rozgrzanej oliwie smażymy plastry bakłażana, następnie cukinię i odkładamy na talerz. Na tej samej patelni smażymy paprykę pokrojoną w paski i cebulę pokrojoną w półplasterki. Jak zmiękną, dodajemy pomidory, odsączone z soku i pokrojone na plasterki.
Zmniejszamy gaz, doprawiamy warzywa solą, pieprzem, odrobiną cukru lub miodu i opcjonalnie cynamonem. Przykrywamy patelnię i dusimy warzywa ok. 5 minut. Następnie odkrywamy, zwiększamy nieco gaz i odparowujemy nadmiar płynu. Dodajemy natkę pietruszki i ściągamy z ognia.
Na dnie naczynia do zapiekania rozsmarowujemy część sosu z pomidorów, układamy na nim plastry cukinii i bakłażana na przemian i polewamy pozostałym sosem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni i pieczemy pod przykryciem ok. 10 minut, następnie dopiekamy bez nakrycia kolejne 5-10 minut. Warzywa nie powinny się rozpaść, a zachować kształt. Serwujemy na gorąco lub zimno, jako danie solo lub dodatek do mięs lub ryb.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź