Gulasz z owoców morza z anyżem

Gulasz z owoców morza z anyżem
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 kg wypatroszonych ryb o wyrazistym smaku (do wyboru: ognica
  • żabnica
  • okoń lub halibut)
  • 1 kg wypatroszonych
  • delikatnych ryb (do wyboru: plamiak
  • flądra
  • kiełb
  • dorada)
  • 1 kg rybich głów i kości
  • 4 litry wody
  • 125 ml oliwy
  • 2 poszatkowane cebule
  • 2 duże
  • pokrojone pory
  • 2 obrane i pokrojone bulwy kopru włoskiego
  • z zielonymi liśćmi
  • 6 obranych i pokrojonych pomidorów
  • 4 ząbki rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 bukiet ziół (do wyboru)
  • 1 i 1/2 łyżeczki owoców kopru włoskiego
  • 2 duże kawałki skórki pomarańczowej
  • najlepiej suszone
  • szczypta szafranu
  • sól i pieprz
  • odrobina Pernod lub białego wina

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój ryby w kawałki wielkości kęsa. Włóż do lodówki (oddziel ryby o wyrazistym smaku od delikatnych). Umyte rybie głowy i kości wrzuć do garnka, zalej wodą, zagotuj i trzymaj na wolnym ogniu przez 20 min. Odcedź i zachowaj wywar. W tym samym garnku podgrzej oliwę. Smaż cebule, pory i fenkuł przez 10 min. Dodaj pomidory, czosnek, bukiet ziół, owoce kopru, skórkę pomarańczy i szafran. Dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki zalej wywarem z ryb i gotuj przez pół godziny. Usuń bukiet ziół i skórkę pomarańczową. Zagotuj płyn. Dodaj ryby o wyrazistym smaku i gotuj jeszcze 5 min. Dodaj delikatne ryby i odrobinę Pernod. Gotuj, aż ryba stanie się miękka, czyli jeszcze 5 min. Każdy talerz zupy możesz ozdobić pietruszką i serem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA