Gulasz z owoców morza z anyżem
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 kg wypatroszonych ryb o wyrazistym smaku (do wyboru: ognica
- żabnica
- okoń lub halibut)
- 1 kg wypatroszonych
- delikatnych ryb (do wyboru: plamiak
- flądra
- kiełb
- dorada)
- 1 kg rybich głów i kości
- 4 litry wody
- 125 ml oliwy
- 2 poszatkowane cebule
- 2 duże
- pokrojone pory
- 2 obrane i pokrojone bulwy kopru włoskiego
- z zielonymi liśćmi
- 6 obranych i pokrojonych pomidorów
- 4 ząbki rozgniecione ząbki czosnku
- 1 bukiet ziół (do wyboru)
- 1 i 1/2 łyżeczki owoców kopru włoskiego
- 2 duże kawałki skórki pomarańczowej
- najlepiej suszone
- szczypta szafranu
- sól i pieprz
- odrobina Pernod lub białego wina
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój ryby w kawałki wielkości kęsa. Włóż do lodówki (oddziel ryby o wyrazistym smaku od delikatnych). Umyte rybie głowy i kości wrzuć do garnka, zalej wodą, zagotuj i trzymaj na wolnym ogniu przez 20 min. Odcedź i zachowaj wywar. W tym samym garnku podgrzej oliwę. Smaż cebule, pory i fenkuł przez 10 min. Dodaj pomidory, czosnek, bukiet ziół, owoce kopru, skórkę pomarańczy i szafran. Dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki zalej wywarem z ryb i gotuj przez pół godziny. Usuń bukiet ziół i skórkę pomarańczową. Zagotuj płyn. Dodaj ryby o wyrazistym smaku i gotuj jeszcze 5 min. Dodaj delikatne ryby i odrobinę Pernod. Gotuj, aż ryba stanie się miękka, czyli jeszcze 5 min. Każdy talerz zupy możesz ozdobić pietruszką i serem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W