Kurczak w ziołach
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 60 g masła
- 1 kurczak (1.35 kg)
- pokrojony na 8 części
- sól i pieprz
- 125 wytrawnego
- białego wina
- 4 łyżki posiekanych
- świeżych ziół (do wyboru: tymianek
- rozmaryn
- pietruszka
- szczypior
- koperek
- estragon
- kolendra
- trybula)
- 1/2 cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Roztop masło w rondlu. Dopraw kawałki kurczaka solą i pieprzem. Przyrumień dobrze z każdej strony, partiami – jeśli to konieczne. Zdeglasuj rondel winem, wykorzystaj wszystkie kawałki, które przywarły do dna. Włóż kawałki kurczaka z powrotem do rondla, przykryj i gotuj 15 min.
Posyp kurczaka ziołami, przykryj i gotuj dalej, aż mięso zrobi się miękkie, czyli około 15 min. Wyjmij kawałki kurczaka na półmisek. Jeśli to konieczne, odparuj wywar. Jeśli chcesz, możesz doprawić mięso sokiem z cytryny.
Posyp kurczaka ziołami, przykryj i gotuj dalej, aż mięso zrobi się miękkie, czyli około 15 min. Wyjmij kawałki kurczaka na półmisek. Jeśli to konieczne, odparuj wywar. Jeśli chcesz, możesz doprawić mięso sokiem z cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W