Mule zapiekane z czosnkiem, pietruszką i bułką tartą
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- Bitwa na smaki: David vs Matteo (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 40 szt. muli (dużych)
- 200 g bułki tartej lub panko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka masła
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanego świeżego majeranku
- sól, pieprz do smaku
do gotowania muli:
- 50 ml białego wina
- ząbek czosnku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelnię lub do rondelka wlej oliwę, dodaj masło, podgrzej i poczekaj, aż masło się roztopi. Dodaj czosnek, wymieszaj i duś kilka sekund, aż poczujesz przyjemny zapach czosnku. Wlej zawartość rondelka do miski z bułką tartą. Wymieszaj, dodaj świeże zioła i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Mule – można przygotować na dwa sposoby: wcześniej ugotowane w garnku z dodatkiem 50 ml białego wytrawnego wina i ząbkiem czosnku, lub na surowo. W obu przypadkach otwórz mule i wyrzuć puste muszelki.
Do pełnych muszelek wsyp po łyżeczce bułki tartej z dodatkami tak, aby pokryła mule.
Dno foremki zasyp grubą (1 cm warstwą) soli lub folią aluminiową i ułóż na niej mule. Piecz w 180 stopniach przez 7-8 min.
Wyjmij z piekarnika i serwuj od razu, z kieliszkiem białego lub różowego wytrawnego wina.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź