Wiosenne roladki na zimno
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.25)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- suche placki z mąki ryżowej (papier ryżowy)
Nadzienie
- cienki makaron sojowy lub makaron ryżowy
- kiełki fasoli mung
- kiełki sojowe
- grzyby mun
- drobne listki sałaty masłowej
- ogórek świeży pokrojony w cienkie słupki
- utarta marchew
- kurczak gotowany pocięty w paseczki
- drobne, gotowane krewetki
- świeża, posiekana kolendra
- świeża, posiekana mięta
- sos sojowy
- olej sezamowy
- sok z limonki
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Makaron ryżowy lub makaron sojowy zalać wrzątkiem. Kiedy ostygnie dobrze odcedzić. Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie, odciąć twarde ogonki, pokroić w cienkie paseczki. Kiełki zblanszować, na chwilę wrzucić do wrzątku i odcedzić. Można wykorzystać wszystkie składniki, wówczas farsz będzie bardzo bogaty. Można część składników pominąć, proporcje ustalając według własnych preferencji. Podstawą jest namoczony makaron, który ubarwiamy dodatkami. Tworzymy rodzaj sałatki, którą doprawiamy sosem sojowym, olejem sezamowym, olejem chilli (dowolnie), sokiem z limonki (dowolnie), solą (do smaku). Spróbować i uzupełnić przyprawy i dodatki. Sałatka powinna być niezbyt mokra, o świeżym, orientalnym smaku. Placki ryżowe zanurzać w misce z wodą i układać na ręczniku, zetrzeć dłonią nadmiar wody. Nakładać na placek garstkę nadzienia. Kiedy placek stanie się elastyczny, zwijać ciasny krokiecik. Krokieciki mogą być większe lub mniejsze, optymalne mają ok. 8 cm długości i są grubości kciuka. Podawać z sosem nuoc cham.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W