Langustynki z majonezem chrzanowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 9)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 3 kg langustynek
- 5 l wody
- 10 liści laurowych
- 3 duże gałązki tymianku
- 2 fenkuły, pokrojone na duże kawałki
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 100 ml soli morskiej
Majonez chrzanowy
- 1 żółtko
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki soku z korzenia chrzanu
- 1 łyżka białego octu winnego
- 200 ml oleju słonecznikowego
- sól i pieprz
Chleb czosnkowy
- 4 kromki chleba na zakwasie
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Składniki majonezu (poza olejem) umieścić w misce, zmiksować ręcznym mikserem, wlewając cienką strużką olej. Jeśli majonez jest zbyt gęsty, dodać odrobinę wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
W dużym garnku doprowadzić wodę do wrzenia, dodać sól, liście laurowe, fenkuł, kolendrę i tymianek, gotować przez 10 minut. Langustynki wkładać partiami, po 5-6 sztuk i gotować do momentu, gdy pierwsza wypłynie na powierzchnię.
Chleb obsmażyć na maśle na złoto, natrzeć ząbkiem czosnku.
Langustynki podawać z grzankami i majonezem chrzanowym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W