Kozi ser z chlebkiem gahkku

Kozi ser z chlebkiem gahkku
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.10
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 500 ml
  • 100 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 ml syropu cukrowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml mąki żytniej
  • ok. 1 l mąki pszennej
Moroszka
Do podania
  • kozi ser

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozpuścić masło, wymieszać z mlekiem, podgrzać do temperatury ok. 37º C. Wlać do dużej miski, dodać drożdże, syrop i sól. Wymieszać dłońmi z mąką żytnią i pszenną na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić do rośnięcia na 30 minut.
Moroszkę wymieszać z syropem i imbirem, odstawić.
Podzielić ciasto na porcje, rozwałkować na placki o grubości 2-3 mm i 20 cm

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA