Melon z prosciutto
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 dojrzały melon (około 1 kg)
- 4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- ½ łyżeczki grubej soli (najlepiej fleur de sel)
- ¾ łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
- 90-120 g szynki parmeńskiej
- prosciutto
- pokrojonej na plasterki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ostrym nożem obrać melona ze skórki, usuwając skórkę i leżącą tuż pod nią zieloną warstwę. Wykroić plaster, aby dotrzeć do pestek. Usunąć je. Melon pokroić w dużą kostkę (o boku około 3 cm). (Powinno się uzyskać około 4 szklanek melona w kostkach). Przed podaniem, rozłożyć kostki melona na 4 talerze. Skropić 1 łyżeczką soku z cytryny. Odpowiednio, równomiernie doprawić solą i pieprzem poszczególne porcje. Na melonie ułożyć plastry szynki i natychmiast podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W