Krem z bobu z kokosowym bekonem
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
-
1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 ziemniak, duży
- olej
- 700 g bobu, obranego
- ¾ litra bulionu
- ½ szklanki mleka roślinnego niesłodzonego
- 1 - 2 łyżeczki soku z cytryny
- spora szczypta gałki
- sól i pieprz
- do podania: kokosowy bekon, olej lniany lub rzepakowy, szczypiorek
- Kokosowy bekon:
- 1 szklanka płatków kokosowych
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju lub oliwy z wytłoczyn
- 1 ½ łyżeczki syropu klonowego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- szczypta soli i pieprzu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w półksiężyce, czosnek obrać z łupin. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać warzywa, podsmażyć przez 2 - 3 minuty. W tym czasie ziemniaka obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do warzyw i podsmażać jeszcze minutę. Dodać obrany bób, zamieszać, wlać bulion, przykryć i gotować przez 15 - 20 minut. W tym czasie przygotować kokosowy bekon. Kiedy warzywa są miękkie zblendować wszystko w blenderze, dodać mleko roślinne, sok z cytryny gałkę oraz sól i pieprz. Podawać z kokosowym bekonem, olejem lnianym i szczypiorkiem. Kokosowy bekon: piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Do dużej miski wsypać płatki kokosowe, a w małej szklaneczce dokładnie wymieszać pozostałe składniki. Następnie wylać mieszankę na płatki kokosa i całość delikatnie wymieszać aż do momentu, kiedy wszystkie płatki będą równo pokryte. Tak przygotowane kokosowe płatki wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 10 - 15 minut mieszając co 5 minut. Bądźcie czujni, bo bekon łatwo się przypala. Ostudzić, zjeść od razu lub przełożyć do słoika. Najlepiej smakuje na dojrzałym awokado, w pomidorowej sałatce albo ze świeżą sałatką.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź