Kawowa babka cioci Patty
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
Składniki:
- masło do wysmarowania i mąka do oprószenia formy
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao w proszku
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 szklanki pszennej mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1½ łyżeczki gruboziarnistej soli
- 115 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 duże jajka
- w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 175° C. Wysmarować masłem i oprószyć mąką formę z kominkiem o średnicy 26 cm i wysokości 9 cm. Wymieszać w miseczce 2 łyżki cukru z kawą i kakao. W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować masło ze szklanką cukru na gładki krem. Dodawać po jednym jajku i miksować dalej. Nadal miksując, dodawać kolejno jedną trzecią mąki, połowę śmietany, jedną trzecią mąki, drugą połowę śmietany i resztę mąki. Dodać esencję waniliową i miksować jeszcze 1-2 minuty. Wlać jedną trzecią ciasta do formy i posypać połową cukru z kawą i kakao. Wlać następną jedną trzecią ciasta i posypać pozostałym cukrem. Wlać resztę ciasta. Piec 50 minut, aż wbity do środka patyczek będzie suchy. Odstawić na pół godziny do wystygnięcia i wyłożyć babkę na paterę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Babki i babeczki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W