Kawowa babka cioci Patty

Kawowa babka cioci Patty
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80

Składniki:

  • masło do wysmarowania i mąka do oprószenia formy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 szklanki pszennej mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1½ łyżeczki gruboziarnistej soli
  • 115 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 175° C. Wysmarować masłem i oprószyć mąką formę z kominkiem o średnicy 26 cm i wysokości 9 cm. Wymieszać w miseczce 2 łyżki cukru z kawą i kakao. W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować masło ze szklanką cukru na gładki krem. Dodawać po jednym jajku i miksować dalej. Nadal miksując, dodawać kolejno jedną trzecią mąki, połowę śmietany, jedną trzecią mąki, drugą połowę śmietany i resztę mąki. Dodać esencję waniliową i miksować jeszcze 1-2 minuty. Wlać jedną trzecią ciasta do formy i posypać połową cukru z kawą i kakao. Wlać następną jedną trzecią ciasta i posypać pozostałym cukrem. Wlać resztę ciasta. Piec 50 minut, aż wbity do środka patyczek będzie suchy. Odstawić na pół godziny do wystygnięcia i wyłożyć babkę na paterę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA