Smażony, marynowany w soku pomarańczowym karaś z pęczotto

Smażony, marynowany w soku pomarańczowym karaś  z pęczotto
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 5 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Składniki:

  • 2-3 karasie
  • sól
  • pieprz
  • sok z pomarańczy
  • ½ szklanki wytrawnego wermutu
  • koper włoski
  • Pęczotto:
  • szklanka kaszy pęczak
  • koper włoski
  • 3-4 małe cebule szalotki
  • seler naciowy
  • 3-4 świeże listki szałwii
  • łyżka masła
  • oliwa
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • ½ puszki pokrojonych pomidorów
  • koperek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z karasi wytnij filety. Ponacinaj je co milimetr - dzięki temu podczas smażenia małe ości się wytopią.
Kawałki ryby posól i popieprz. Zamarynuj je w sou z pomarańczy i wermucie. Na koniec dodaj kawałki kopru włoskiego. Filety marynuj przez 20 minut.
Super dodatkiem do smażonej ryby będzie pęczotto.
Koper włoski i seler pokrój na małe kawałki. Cebule posiekaj. Na oliwie podsmaż pokroje warzywa. Lekko je podduś. Dodaj odrobinę masła i listki szałwii.
Do warzyw dosyp kaszę pęczak. Całość podlej odrobiną bulionu. Bulion dolewaj stopniowo, aż kasza zmięknie. Na końcu do pęczotto dodaj pół puszki pokrojonych pomidorów. Poczekaj, aż płyny odparują i gotowe.
Karasie obtocz w mące kukurydzianej i smaż na rozgrzanym oleju. Podaj z pęczotto. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA