Roladki z jesiotra i skorzonery z sosem musztardowym na ciepło
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- roladki:
- 40 dag fileta z jesiotra
- skorzonera
- skórka z cytryny
- pieprz
- sznurek
- miska z zimną wodą
marynata:
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 4-5 listków świeżego lubczyku
- grzybowe masło:
- 4 łyżki sklarowanego masła
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna jałowca
- 3 namoczone, suszone borowiki
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- musztardowy sos:
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 2 łyżki musztardy
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 łyżki białego octu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Filety pokrój na średnie kostki. Rybę oprósz solą i skórką z cytryny. Skorzonerę obierz i za pomocą obieraczki pokrój ją w szerokie paski. Paski skorzonery wrzucaj do zimnej wody, żeby nie sczerniały. Każdy kawałek ryby owiń skorzonerą i za pomocą sznurka zwiąż, by skorzonera się nie rozwinęła. Kawałki ryby zalej winem i dodaj listki lubczyku. Odstaw na chwilę, żeby ryba się zamarynowała. W tym czasie przygotuj aromatyzowane masło, na którym będziesz smażyć rybę.
W rondelku rozpuść masło. Dodaj listki laurowe, ziarna jałowca i pieprzu oraz borowiki. Smaż na małym ogniu przez chwilę. Na gotowym maśle przesmaż kawałki ryby.
Doskonałym dodatkiem do ryby będzie sos musztardowy. W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę i wymieszaj, aby powstała zasmażka. Następnie dodaj musztardę, białe wino i ocet. Cały czas mieszaj. Dodaj cukier i śmietanę. Gotowy sos dopraw odrobiną soli. Jesiotra podawaj z sosem musztardowym. Smacznego!
W rondelku rozpuść masło. Dodaj listki laurowe, ziarna jałowca i pieprzu oraz borowiki. Smaż na małym ogniu przez chwilę. Na gotowym maśle przesmaż kawałki ryby.
Doskonałym dodatkiem do ryby będzie sos musztardowy. W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę i wymieszaj, aby powstała zasmażka. Następnie dodaj musztardę, białe wino i ocet. Cały czas mieszaj. Dodaj cukier i śmietanę. Gotowy sos dopraw odrobiną soli. Jesiotra podawaj z sosem musztardowym. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Przekąski
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W