Roladki z jesiotra i skorzonery z sosem musztardowym na ciepło

Roladki z jesiotra
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.70

Składniki:

  • roladki:
  • 40 dag fileta z jesiotra
  • skorzonera
  • skórka z cytryny
  • pieprz
  • sznurek
  • miska z zimną wodą
marynata:
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 4-5 listków świeżego lubczyku
  • grzybowe masło:
  • 4 łyżki sklarowanego masła
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna jałowca
  • 3 namoczone, suszone borowiki
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • musztardowy sos:
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki musztardy
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 łyżki białego octu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Filety pokrój na średnie kostki. Rybę oprósz solą i skórką z cytryny. Skorzonerę obierz i za pomocą obieraczki pokrój ją w szerokie paski. Paski skorzonery wrzucaj do zimnej wody, żeby nie sczerniały. Każdy kawałek ryby owiń skorzonerą i za pomocą sznurka zwiąż, by skorzonera się nie rozwinęła. Kawałki ryby zalej winem i dodaj listki lubczyku. Odstaw na chwilę, żeby ryba się zamarynowała. W tym czasie przygotuj aromatyzowane masło, na którym będziesz smażyć rybę.
W rondelku rozpuść masło. Dodaj listki laurowe, ziarna jałowca i pieprzu oraz borowiki. Smaż na małym ogniu przez chwilę. Na gotowym maśle przesmaż kawałki ryby.
Doskonałym dodatkiem do ryby będzie sos musztardowy. W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę i wymieszaj, aby powstała zasmażka. Następnie dodaj musztardę, białe wino i ocet. Cały czas mieszaj. Dodaj cukier i śmietanę. Gotowy sos dopraw odrobiną soli. Jesiotra podawaj z sosem musztardowym. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA