Sola bastowana masłem
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- filety z soli dover
- 4 łyżki mąki pszennej
- 6 łyżek masła
- sok z 1 cytryny
- pół pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- tłuczone ziemniaki
- 1kg ziemniaków typu A (z małą zawartością skrobi - sałatkowych)
- 1 kostka masła
- 1 szklanka ciepłego mleka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowanie ryby zajmie dosłownie kilka minut, dlatego należy zacząć od przygotowania pure.
Ziemniaki ugotować w skórkach w bardzo słonej wodzie. Pół gorące jeszcze ziemniaki obrać ze skórki i przepuścić przez praskę. Dodać zimne masło i dokładnie wymieszać.
Do masy dolać szklankę podgrzanego, ale nie gorącego mleka. Wymieszać dokładnie i przecisnąć masę przez drobne sitko.
Przyrządzanie ryby należy zacząć od przygotowania wszystkich potrzebnych składników w jednym miejscu, czyli jak mawiają Francuzi - mise en place.
Rybę oczyścić i osuszyć. Mąkę pszenną wysypać na talerz. Sok z cytryny wycisnąć. Natkę pietruszki posiekać.
Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, dodać 4 łyżki masła i pozwolić mu się powoli roztopić.
Osuszoną dobrze rybę posolić i popieprzyć, następnie obtoczyć bardzo dokładnie w mące.
Rybę ułożyć na rozgrzanym maśle i smażyć po jednej stronie na rumiano, jednocześnie bastując - czyli polewając ją rozgrzanym masłem od góry.
Jak już się ryba zarumieni, obrócić ją na drugą stronę i smażyć jeszcze na rumiano, bastując od czasu do czasu.
W osobnym rondlu rozpuścić powoli pozostałe 2 łyżki masła i czekać, aż zbrązowieje, jakby się trochę przypali. Dodać do tego masła sok z cytryny.
Danie ułożyć na talerzu. Spód talerza posmarować obficie pure ziemniaczanym, ułożyć na tym usmażoną rybę i polać beurre noisette (zbrązowiałym masłem) z cytryną. Posypać całość posiekaną natką.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź